Elektrik Kazalarında İlk Yardım

EBRU KAYA Elektrik akımı insan vücuduna ancak devreyi tamamlayabileceği bir çıkış bulduğunda girer ve buna elektrik çarpılması denir. Elektrik akımının havada ilerlemesi sonucu ise elektrik arkı oluşur. Elektriksel arkın vücuda temas etmesi sonucu yanık oluşur ve oluşan ışınlar geçici körlüğe neden olabilir. Geçici körlükte kazalı panik halindedir ve görme yetisini tamamen kaybettiğini sanır. Bu durumda …

Devamı »

Evlerde Zehirlenmeler

AYÇE ÇELİKER Genel bilgiler: Özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra ivmesi hızlanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucunda çevremize pek çok yeni kimyasal madde katıldı; ilaçlar, böcek öldürücüler, kozmetikler, ev temizlik maddeleri ve daha binlercesi… Ne yazık ki bu maddeler sadece sağlığımızı iyileştirmekle, zararlılardan kurtarmakla, bizleri güzelleştirmekle ve günlük yaşantımızı kolaylaştırmakla kalmıyorlar; gerekenden fazla ya da yanlış …

Devamı »

Pasif İçicilik

Erdoğan Özel Çevre Mühendisi Mustafa Taşyürek İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı   PASİF İÇİCİLİK NEDİR ? Sigaradan çevreye yayılan dumanın içerisinde 4000’den fazla kimyasal madde belirlenmiştir. Bu maddelerin ararasında 40’dan fazla kanser yapıcı madde olduğu bilinmektedir. Özellikle kapalı ortamlarda içilen bir sigaranın dumanına maruz kalmak, en az sigara içmek kadar zarar verebilmektedir. Bu şekilde sigara dumanına …

Devamı »

Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılması Önerilen Semboller

Birleşmiş Milletler Komitesince Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılması Önerilen Semboller Mustafa Taşyürek İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı   Symbols of The United Nations Committee for The Transport of Dangerous Goods     Patlayıcılar için Birleşmiş Milletler (UN) Taşıma sembolü ( UN Transport symbol for explosives ) Önemli bir tehlikesi olmayan 1.4 sınıfta Patlayıcı Maddeler için Birleşmiş Milletler …

Devamı »

Kışın Araç Kullanımı

Yazarı: Bilinmiyor Kendinizi ve aracınızı gereken şekilde hazırlamazsanız, kötü hava şartlarında araç kullanmanız çok daha zordur. Aşağıdaki basit önerileri dikkate alırsanız, kışın araç kullanma sorunlarına karşı hazır ve güvende olacaksınız.     Seyahatiniz gerçekten gerekli mi? Eğer gerekli ise, iyice planlayın ve kendinize bol zaman ayırın. Birisine gideceğiniz yolu ve sizce bunun ne kadar zaman …

Devamı »

Hardal Gazı

Gazlar ile Meydana Gelen Hastalıkları Hazırlayan : Emin Karataş Etken: Mustard/ Hardal Gazı(HD), Azotlu Mustard (HN3), Oluşturduğu Hastalık: Zehirlenme, Yakıcı, Tahribat yapıcı, Kimyasal harpajanı olarak kullanılmıştır. Etkenin özellikleri: Yağımsı bir sıvıdır. Hafif hardal, soğan ya da sarımsak benzeri kokuya sahiptir. Buharları havadan ağırdır. Sıvı şekilleri sudan ağırdır. Uçuculuğu düşük, kalıcılığı yüksektir. Kum zeminde 10 C. …

Devamı »

Sinir Gazları ve Etkileri

Hazırlayan : Rıza Kaynak ETKEN: Sinir gazları (sinir ajanları) G ve V olmak üzere 2’yeayrılır. G grubunda (GA) tabun,(GB) sarin,(GD) soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Kişinin sinir sistemini doğrudan etkiler ve hayati fonksiyonları felce uğratırlar. Saldırı maksadıyla kullanılır. Özellikle baskın şeklinde kayıp verdirmek ve huzursuzluk yaratmak amacıyla kullanılır. Sinir ajanları 2. dünya …

Devamı »

NAFTA Kullanımında Güvenlik

NAFTA Kullanımında Güvenlik Mustafa Taşyürekİş Sağlığı Güvenliği Uzmanı İÇİNDEKİLER A) NAFTA VE TEKNİK BİLGİLER 1.      Nafta Nedir? 2.      Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri 3.      Kararlılık ve Reaktifliği 4.      Tehlikeli Bileşimleri 5.      Tehlikeleri 6.      İlk Yardım 7.      Acil Durumlarda Müdahale 8.      Olası Tehlikeler 9.      Nakliye Ve Depolama 10.    Kişisel Koruyucu B) NAFTA ANALİZLERİ Elektrik Üretim Santralarında Kullanılan Nafta …

Devamı »

Uyarı Etiketleri

Kimyasal Madde Tehlike Uyarı Etiketleri, İşaretleri ve MGBF’ları Mustafa Taşyürekİş Sağlığı Güvenliği Uzmanı   Bugün yaklaşık bir hesapla 70 000 ila 80 000 ticari madde bir veya daha fazla tehlikeli özelliğe (karekteristiğe) sahiptir. Yanabilir sıvılar, parlayabilir aerosol’ler – gazlar – sıvılar – katılar, oksitleyiciler, havayla temas edince parlayıcı / yanıcı maddeler, sıkıştırılmış gazlar, patlayıcılar, organik …

Devamı »

İşyerinde Ortam Atmosferi Koşulları

Hazırlayan : Mustafa Taşyürek Bir kişi ve onu kuşatan çevre arasındaki net ısı alış-verişi şu şekilde tanımlanabilir: H=M +- R +-C – E +- D Burada : H = Vücut ısı depolama yükü M = Metabolik ısı kazancı R = Radyant veya enfraruj (kızılötesi ışın) ısı yükü C = Konvektif ısı yükü E = Evaporatif …

Devamı »