İKİ DAKİKA DÜŞÜN

Tehlikeyi Tanıyalım

Tekerlekli İskele Üzerinde Çalışma

Durum: “Üstteki işçi” boya tabancası ile bir tankı boyuyor.Bunun için tekerlekli bir iskelenin üzerine çıkmış.”Alttaki işçi”de sanki hareket ettirmek istermişçesine iskeleye asılıyor.

İşçinin bu çalışma sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?

mayıs06

Neler Olabilir ?

  1. İskelede korkuluk yok ve “üstteki işçi” emniyet kemeri takmamış. Dengesini kaybettiği taktirde düşebilir.
  2. “Alttaki işçi” iskeleyi boyama esnasında çekecek olursa üstteki arkadaşı dengesini kaybedip düşebilir.
  3. İskelenin ileri doğru itilmesi esnasında hortum tekerleklere dolaşacak olursa iskele aniden duracaktır. Bu da platform üzerinde çalışan’ın dengesini kaybedip düşmesine yol açabilir.
  4. Aşağıdaki iskeleyi çekerken takılıp düşecek olursa ayağı tekerleklerin altında ezilebilir.
  5. Boya püskürtme tabancası ile çalışanın kullandığı maske bezden yapılmış. Bu nedenle boyadaki organik sol-vent işçinin bayılmasına yol açabilir.
  6. Yerde olan işçi baretini takmamış. Düştüğü taktirde başından yaralanabilir.
  7. Olası diğer tehlikeler
    -Yangın Tehlikesi (su ve trikloetilen bazlı boyalar dışında)
    -Solvent Buharlarının Tehlikesi
    -Rengi Veren Maddelerin Tehlikesi
    -Deri Hastalıkları (dermatit)Tehlikesi

 


Yanıt

- Çalışma platformunun üzerinde korkuluk bulunmalıdır; * Korkulukların tabandan yüksekliği en az 90 santimetre olmalıdır. * Korkuluklar, en çok 2 metre de bir dikme konulmak suretiyle tabana veya elverişli diğer bir yere sağlam bir şekilde tespit edilmeli ve üst seviyesi ve taban arasında mesafenin yarı hizasına da, bir ara korkuluk çekilmelidir. * Korkuluğun tümü, herhangi bir yönden gelebilecek en az 100 kilogramlık bir yüke dayanabilecek şekilde yapılmalıdır. * tabandan en az 15 santimetre olacak ve gerektiğinde tabanla en çok bir santimetrelik bir aralığı bulunabilecek bir eteklik bulunmalıdır. - Korkuluk çalışma platformu ile çalışma olanağı bulunmayan, 120 santimetreden daha yüksek yerlerde yapılacak çalışmalarda paraşüt tipi emniyet kemeri kullanılmalıdır. - Platformlara çıkış merdiveni bulunmalıdır. - Tekerlekli platformlarda, tekerlerde kilitleme mekanizması bulunmalıdır. - Üzerinde bir çalışan bulunan platform asla itilmemeli ve çekilmemelidir. Yer değiştirilmesi gerektiğinde, üzerinde bulunan çalışan inmemelidir. - İşçiler boya için uygun iş tulumu ve (A türü filtreli) maske, eldiven, iş güvenliği gözlüğü ve iş ayakkabısı kullanılmalıdır. - Çalışma sahası temiz ve tertipli tutulmalıdır