İKİ DAKİKA DÜŞÜN

Tehlikeyi Tanıyalım

Elektrik Trafosunun Kaldırılması

Durum: İki görevli, bir araca yüklenmek için bulunduğu yerden vinç aracılığıyla kaldırılan 14 600 kg ağırlığındaki trafonun tekerlerinin civatalarını sökmekte, bir kişi de duvar üzerinden vinç operatörünü yönlendirmektedir.

İşçinin bu çalışma sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?
mayıs09
Neler Olabilir ?

  1. Trafoyu kaldıran çelik halatlar- sapanlar kopabilir.
  2. Trafoyu kaldıran vincin hidroliğinin boşalması durumunda trafo alttaki işçilerin üzerine düşebilir.
  3. Kaldırılan trafo altında çalışan iki görevlinin üzerine düşebilir.
  4. Altta çalışan iki görevli aniden kalktıklarında başlarını trafonun altına çarpabilir.
  5. Civataları eldiven kullanmadan sökmeye çalışan işçiler ellerini yaralayabilir.
  6. Sağ tarafta çalışan içinin ağzındaki sigaranın izmariti işçinin elbise veya cildinin yanmasına neden olabilir.
  7. Trafonun yan koruyucu duvarının üzerinde duran işçi aşağıya düşebilir.
  8. Trafoyu kaldıran halatlardan birinin kopması durumunda halat duvar üzerinde duran işçiye çarparak aşağıya düşmesine neden olabilir.

 


Yanıt

1.İşe başlanmadan önce ilgili taraflarında (vinç operatörü, işaretçi, vinç altına girenler ve iş güvenliği görevlisi gibi) katılımı ile bir risk değerlendirmesi yapılmalıdır. 2. .... .. olursa ne olur? (O anda deprem olursa ne olur ? gibi) soruları sorulmalı ve yanıtlarına göre çözümler geliştirilmelidir. 3.Trafo’yu kaldıran çelik halatlar- sapanlar önceden yetkili kişi veya kurulularca kontrol edilmiş ve sertifikalandırılmış olmalıdır. 4.Vincin kontrol belgesi ve sertifikası olmalıdır. 5.Vinç operatörünün operatörlük belgesi ve sağlık raporu olmalıdır. 6.Kaldırılan yükün altına, yüke dayanabilecek önlemler alınmadan takozlar konulmadan kesinlikle girilmemelidir. 7.Korkuluklu çalışma platformu olmayan 2 m’den daha yükseğe, uygun yere bağlanmış paraşüt tipi emniyet kemeri, şok emicili bağlantı – hayat ipi olmadan kesinlikle çıkılmamalıdır. 8.Çalışma sahasında ve de çalışırken kesinlikle sigara içilmemelidir. 9.Ele iyi oturan, civatayı kavrayabilecek özellikte iş eldiveni, baret ve iş güvenliği ayakkabısı kullanılmalıdır.